Čišćenje vozila od snega

U prethodnom postu pričali smo o upravljanju vozilom u snežnim uslovima, nadovezujemo se na ovu priču o čišćenju vozila od snega. Često se dešava da u toku noći napada sneg, odvojite uvek vremena da detaljno očistite sneg sa vašeg automobila. ciscenje-snega-sa-krova-autaMislite da nije važno čišćenje snega sa krova vašeg vozila. Evo zašto je važno čišćenje snega sa krova vašeg vozila, jer pri naglom kočenju desiće vam se da se sneg sa krova sruči na vaš vetroban i da ništa nećete videti, a onda ćete izaazvati blokadu saobraćaja dok ga očistite, a možete biti i uzročnik saobraćajne nesreće. A onda morate nama da se javite za otkup havarisanih vozila i otkup vozila za delove.

Očistite kompletno svoje vozilo, nemojte čekati da se sam otopi.

Očistite i svetla na svom vozilu!

Na farovima, migavcima i zadnjim svetlima tokom vožnje prikupljaju se razne nečistoće, što znači da ćete lošije videti u slučaju loših vremenskih prilika ili noću, a i drugi učesnici u saobraćaju će slabije uočavati vaš automobil. Još ako ne očistite dobro sneg ili led sa njih, značajno povećavate rizik od saobraćajne nesreće.

ciscenje-snega-sa-svetlaImajte na umu da prljava stop svetla mogu da dovedu do naletanja drugog vozila na vaš automobil zbog nepravovremenog uočavanja signala da ste počeli da kočite, naročito kada je u pitanju naglo kočenje.

Zato ubacite u prtljažnik neku staru krpu kojom ćete pre svake vožnje na brzinu prebrisati sve svetlosne grupe, bez obzira da li je ostatak automobila prekriven blatom, snegom ili ledom. Morate redovno prati i krpu koja vasluži za čišćenje svetla na vozilima, jer ako je i ona prljava onda će izgubiti funkciju.

Pri dužim vožnjama, setite se brisanja kada se zaustavite da napravite pauzu.

Oprema za čišćenje vozila

Prilikom nabavke lopatice, metlice i drugih „rekvizita“ kojima ćete čistiti sneg i led sa automobila, imajte u vidu da se njima, ukoliko imaju oštre i tvrde ivice, može oštetiti lak. Stoga bi bilo idealno da su ašovčić / lopata od plastike, ali kvalitetnije i deblje, kako se ne bi desilo da pukne u pola posla.

Ukoliko silom prilika sneg sa vozila morate da čistite nekim metalnim oruđem, obmotajte ga nekom starom krpom ili čak i svojom majicom – manja je šteta nego da oštetite lak.

Istresite patosnice u svojim vozilima

Sneg koji na cipelama ili čizmama unesete u automobil otopiće se i ostaviti bare na patosnicama. Zato ne zaboravite da se rešite ove vode kada se zaustavite. U suprotnom, ona će se tokom noći zalediti i predstavljati problem ujutro.

Ukoliko je i tepih postao mokar, možete po njemu da prostrete novine ili stare krpe, kako bi upile vodu. Ujutro ih, tako zaleđene, jednostavno izbacite.

Sušenje nakon pranja automobila

Zimsko pranje automobila je neuporedivo važnije od pranja leti, pošto se njime sa automobila uklanja so, koja se na putu meša sa snegom, vodom, blatom i drugim nečistoćama i pretvara u izuzetno agresivnu masu.

So drastično ubrzava koroziju na već načetim mestima, obično skrivenim od našeg pogleda, kao što su ivicei krila, razni spojevi, donji deo vrata, pragovi… Stoga posebnu pažnju posvetite pranju odozdo.

Bilo bi odlično da nakon pranja uzmete kompresor vazduha i njime izduvate vodu iz brava, rubova i drugih problematičnih mesta. Takođe, korisno je da izvezete automobil na neki put gde može brže da se vozi, kako bi se preostala voda izbacila ili isušila.