Upravljanje vozilom u zimskim uslovima

Uvek postoje mitovi i legende, pa tako i u slučaju upravljanja vozilom u zimskim uslovima. Ne treba slušati savete “iskusnih stručnjaka” već bi uvek trebalo pročitati šta piše u uputstvu koje ste dobili uz svoje vozilo, jer su tu uputstva koja su propisana od strane proizvođača. Takva uputsva se prave na osnovu dugogodišnjih testova i rezultat su velikog broja ispitivanja tokom procesa proizvodnje vozila, zato su to i najbolji saveti iz prve ruke. Čuvene mitove i legende preneo nam je Jevrem koji se otkupom vozila bavi već više od 20 godina.

Kako ne treba upravljati vozilom po snegu

abs sistemČesto sam imao priliku da u poslu kojim se bavim sretnem havarisana vozila, prilikom otkupa havarisanih vozila razgovarao sam sa prodavcima, ali su mi se uglavnom oni pravdali da su ih slupali po snegu i ledu. Nećete verovati ali jedan od najvećih uzroka zašto su im vozila mogla otići samo na otkup vozila za reciklažu jer su bila totalno uništena je to što ih je neko savetovao da isključuju ABS sistem kada voze po snegu i ledu. Tačno je da ABS produžava vaš zaustavni put, ali tada imate mogućnost upravljanjem vozilom i izbegavanjem prepreka, dok kočenjem sa blokadom točkova to ne možete da uradite. ABS sistem se sve više unapređuje tako da korist od korišćenja sistema ABS pri kočenju je višestruka. Naprotiv ne isključujte ga, a pri vožnji u ovakvim uslovima on se sam uključuje u većini slučajeva.

Slično je i sistemima za kontrolu stabilnosti ili prijanjanja vozila (ESP, DSC,…), koji se pri snegu i ledu aktiviraju prilikom proklizavanja točkova i smanju intezite gasa, ili aktiviraju kočnice na točkovima koje proklizavaju. Ovo je sistem koji prilikom uslova kao što su sneg i led iskorišćavaju sve mogućnosti boljeg prijanjanja vozila na tlo od bilo kog iskusnog vozača. Jedina okolnost u kojima proizvođači preporučuju da se oni isključe je ako ste upali u veći sneg pa ne možete izaći, isključite ih privremeno, naravno čim se izvučete iz snega, odmah ih upalite.

Ritmično kočenje (stisak i otpuštanje kočnice u ritmu) je korisno na novim vozilima

Još jedna ABS zabluda sa kočenjem i to tehnikom gde se koči i otpušta kočnica (prestaje da se koči) u određenom ritmu, gde se obezbeđuje mogućnost upravljanja pri kočenju. Ovakva tehnika je nepotrebna kod sistema sa ABS kočenjem jer to ustavri radi ABS samo mnogo brže, ritmičnije i precicnije. Ova tehnika se može primenjivati kod vozila koja nemaju ABS sistem i može se uvežbati.

U uslovima snega i leda bolje je voziti u najnižoj brzini – netačno

Ako se krećete na klizavoj površini ili uzbrdici najniži stepen prenosa daje veći obrtni moment točkovima, što stvara veliku silu i najverovatnije uzrok će biti proklizavanje točkova. U ovoj sutuaciji bolje je koristiti veći stepen prenosa jer smanjuje obrtni momenat, a vi lagano dozirajte gas.

broj obrtajaPrilikom vožnje u ovakvim uslovima najbitniji je kompromis između kočenja i upravljanja vozilom. Gledajte da broj obrtaja motara ne spada ispod 2000 a da ne bude veći od 3000. Mogućnost proklizavanja točkova je minimalna, a imate mogućnost kočenja motorom, po potrebi.

Kada je korisna vožnja u nižem stepenu prenosa? U nižem stepenu prenosa korisno je voziti po snegu i ledu pri kretanju nizbrdo. Kočenjem bi došlo od blokirana točkova, pa možete završiti u kanalu, ili nekom sodomu, a vožnjom u nižem stepenu prenosa kočite motorom, a točkovi se neće blokirati, već nesmetano okretati.

Da li treba smanjivati pritisak u gumama zimi kada se vozi po snegu i ledu?

Ako gledamo sa tehničke strane ovaj mit o vožnji po snegu i ledu je najbliži istini. Ako smanjimo pritisak u gumama, povećava se gazeći sloj, guma postaje šira i normalno je da pneumatik bolje prijanja na tlo. Ipak nemojte ovo raditi. Smanjne pritiska u gumama povećava zagrejavanje pneumatika, pa postoji mogućnost da eksplodira pri većim brzinama. Zato nemojte voziti ispod preporučenog pritiska u gumama.

Ako ste baš zaglavili u snegu a nemate neki od gore nabrojanih sistema za prijanje i proklizavanje, ispumpajte gumu na kratko izvucite se iz nevolje i ponovo napumpajte gumu na propisani pritisak.

Pogledao sam malo i našao da proizvođači guma čak u zimskim uslovima predlažu da se gume naduvaju u proseku 0,2 bara više jer se tokom zime smanjije kompresija vazduha u gumama.

Ako već pričamo o pneumaticima uvek se držite uputstva proizvođača i držite se njihovih preporuka. Gume će vam duže trajati, a vožnja će biti bezbednija.