Otkup polovnih automobila iz Nemačke

U jednom hrvatskom časopisu sam našo upozorenje za sve koji idu u Nemačku po polovan automobil. Malo sam se zamislio. izgleda da i Nemci više nisu Nemcu kao što su bili, počeli su i oni da se služe prljavim trikovima koji se u Srbiji rade već godinama. Da i Nemci vraćaju kilometražu. Tekst je objavljen još 2014 godine.

Vraćanje kilometraže na polovnim automobilima je nikada lakše posle izbacivanja mehaničkih kilometar satova i prelaska na digitalne. To je masovno počelo sa digitalnim brojačima posle 2000 godine. Tada je nemački auto klub ADAC objavio da je trećina polovnih automobila u Nemačkoj povezana sa prevarama trgovaca koji se bave otkupom automobila i njihovom daljom prodajom sumnjivi sa manipulacijama oko broja pređenih kilometara. Na taj način varaju kupce jer otkupljuju automobile po nižim cenama, a kasnije vrate kilometražu i prodaju ih po višim cenama.

Otkup automobila i vraćanje kilometraže

Pri svakoj kupovini automobila uvek postoji strah od vraćanja kilometraže, čak nikada niste ni sigurni da li je kilometraža vraćana na vašem automobilu. Zato su kupci uvek žrtve manipulacija i prevare sa brojem pređenih kilometra, što se teško otkriva jer oni veštiji prevaranti vode računa i dokum,entima koji prate vozilo, pa lažiraju i dokumenta i servisiranja.

Prema informacijama ADAC kluba, posebno su pogodni za manipuliranje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači pređenih kilometara zamijenjeni digitalnima.

Postoje mnoge naprave za vraćanje kilometraže, koju nikada nije bilo kaše ni brže vratiti, to se može obaviti za 30 sekundi. Tu su i jeftini uređaji iz Kine pa sa malo uloženog novca možete dosta podmladiti svoj automobil. Interesantno je da u Muenchenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je vršio prevare i menjao brojače pređenih kilometara na desetinama luksuznih italijanskih automobila. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila koja su prešla veliki broj kilometra, a zatim im smanjivao kilometražu i prodavao ih po višoj ceni. Svake godine u Nemačkoj se proda više miliona polovnih automobila koji se voze po celom delu onog siromašnijeg dela Evrope. Za sada je poznato da je rekorder u Minhenu koji je spustio kilometražu sa 700 000 kilometra, na 150 000. E a sada šta je dobro u Nemačkoj, kod njih zakon kaže da trgovac mora uzeti natrag vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilo na kome je vršena manipulacija sa kilometražom..

ADAC savetuje kupcima da dobro pregledaju automobil prije kupovine, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s opštim stanjem vozila. Pokazatelji manipulacije sa kilometražom mogu biti istrošena sedala i tepisi u automobilu.